Passende hulpmiddelen
Ons wordt vaak de vraag gesteld wat passende hulpmiddelen voor dyslectici zijn. In deze blog zullen we er een aantal uitlichten. Het is belangrijk te realiseren dat iedere dyslect anders is, ondanks dat we elkaar herkennen in elkaars uitdagingen én in elkaars kwaliteiten! Neem dyslectische leerlingen, studenten en/of volwassenen mee in het onderzoeken naar welke tools echt helpend en passend zijn. Vraag aan de dyslect/vraag jezelf af: Wat heb je/ik nodig om fijn te leren/werken? En voel je vrij en zonder schaamte, wanneer je je tools gebruikt. Ze bieden je de mogelijkheid om te laten zien wat je in je hebt!
LEZEN —
Lezen met de oren, zoals wij voorlezen of audio-ondersteuning noemen, kan heel helpend zijn. Hier zijn veel verschillende programma’s voor zoals Kurzweil, SprintPlus of Alinea. Kijk voor een mooi overzicht op dyslexiehulpmiddelen.com. Er zijn ook gratis tools van Microsoft zoals de app Office Lens hebben de ‘insluitende lezer’ en werkt heel prettig. En natuurlijk de AI programma’s zoals Co-Pilot wordt steeds meer geïnterageerd in software. Een andere optie is voorleespennen, zoals de C-Pen van C-Device die je los van wifi en een internetverbinding kan gebruiken.
Hierbij een aantal tips in het gebruiken van audio-ondersteuning:
Tip 1. Zoek een stem uit dat je fijn vindt
Tip 2. Pas de snelheid van de stem aan zodat je het goed kan volgen. Vaak gaat de stem te langzaam. Dat kan worden ervaren als irritant.
Tip 3. Zorg ervoor dat je het een tijdje gebruikt om te wennen aan de automatisch gegenereerde stemmen. Op een gegeven moment hoor je de ‘robot’ stem niet meer zo erg en voelt het als een vertaalslag tussen je ogen, oren en hersenen.
Tip 4. Ga ontdekken of je graag zowel met je oren, als met je ogen wil lezen. Dit is voor iedereen anders.
Voor het lezen met je ogen kan een aangepast lettertype zoals Dyslexie Font of Bionic Reading heel helpend zijn. Ook is extra ruimte tussen de woorden en regels vaak fijn. De ‘insluitende lezer’ van Microsoft heeft widgets zodat alles aan te passen is, en het lezen met de ogen fijner is. Zeker een tool om eens te gaan ontdekken!
SPELLEN —
Het is voor veel dyslecten lastig om foutloos te spellen. Het automatiseren van de spellingsregels is een grote uitdaging. Gelukkig leven we in een tijd dat de spellingchecker overal in toegevoegd kan worden. Wij zijn fan van LanguageTool dat gratis te downloaden en gebruiken is.
SCHRIJVEN —
Soms is (netjes) schrijven een enorme energieslurper. Uiteraard is het belangrijk de leesbaarheid van je handschrift te blijven oefenen. Maar als het gaat om lange stukken tekst voor een werkstuk, proefwerk, tentamen etc, dan is het verstandig om dit toch de typen optie aan te bieden. Een typediploma (rond groep 7) is daarom een goed idee om te behalen. Er zijn verschillende aanbieders die speciale dyslexie-versies hebben. Een tip van ons: Laat dyslectische kinderen successen ervaren. Lukt het typen op hoge snelheid niet vanwege spelfouten, en komt het niet voorbij de tussentijdse toetsmomenten, vraag de aanbieder om het kind door te zetten naar de volgende sectie. Of help het door zelf de toets te doen, zodat het door kan gaan met het automatiseren van de vingerbewegingen. Want daar gaat het om bij blindtypen. Vaak lopen dyslectische kinderen aan tegen de snelheid en spelfouten en dat kan zorgen voor veel weerstand. Hou dat dus goed in de gaten.
ONTHOUDEN —
Gewoon even uit het hoofd leren is vaak niet de natuurlijke weg voor veel dyslecten. Wij leren liever vanuit onze STER krachten en kwaliteiten. Zo bedenken we veel ezelsbruggetjes zoals associaties maken, verhaaltjes bedenken en tekeningen maken. Of gebruiken we de techniek van het geheugenpaleis of mindmaps. Aansluiten bij de leerstrategieën die bij de dyslect past is de sleutel tot succes. Wij raden Dyslexie Sleutels van Marzena Rolak aan. Daarin staan veel passende leerstrategieën en is via een overzichtelijk werkboek als docent goed te volgen. Ook ouders kunnen dit doen met hun kind.
Ter afsluiting willen we graag meegeven: ga op ontdekking wat voor jou (kind/leerling) werkt! Probeer het een tijdje en pas aan waar jij behoefde aan hebt. Daarmee zorg je voor tools die jou ondersteunen, zodat je kan laten zien waar je in uitblinkt! We wensen je veel leerplezier toe!
PS. Heb je goeie tips, laat het ons weten!