COACHING (kind en ouders)

Dyslexie is vaak een grote uitdaging voor kinderen. Naast moeite hebben met leren lezen, schrijven en rekenen is continue falen en onbegrepen voelen zwaar en frustrerend. Het zelfvertrouwen kan dalen tot onder het nulpunt, waardoor ze helemaal ‘uitstaan’, zich afzetten tegen leren en alles wat nieuw is (faalangst, boos, verdrietig, somber, gefrustreerd). Of ze gaan juist heel hard aan de slag om te bewijzen dat ze het wél kunnen en worden daar zó moe van dat ze nauwelijks meer kunnen functioneren. Helaas komen deze en nog veel meer scenario’s vaak voor.

De ervaren gecertificeerde integratieve kindercoach Tamara Vreeken is zelf dyslectisch, heeft drie dyslectische kinderen en heeft daarnaast veel wetenschappelijke kennis over dyslexie. Het kunnen putten uit eigen ervaringen is enorm waardevol. En hierdoor voelt je kind zich gehoord en begrepen. De sessies zijn leuk, energiek en creatief. Je kind mag zijn wie hij of zij is. Niets moet (want ze vinden vaak dat ze al zo veel moeten)! Tamara gaat uit van de kwaliteiten van je kind en kijkt zo samen met hem of haar naar de mogelijkheden en hoe je deze kan inzetten voor de dingen die moeilijk zijn. Je kind krijgt nieuwe, positieve inzichten die hem of haar verder helpen. Samen wordt op onderzoek uitgegaan naar waar de grootste obstakels zitten om (met plezier) te kunnen leren.

Het doel is dat je zoon of dochter het oké vindt dat hij/zij dyslectisch is, weet waar hij/zij ook goed in is en dit kan inzetten voor de onderdelen waar het moeite mee heeft, zodat hij/zij weer met plezier en durf kan leren. Inzichten die je hele leven nuttig blijven.

Tamara heeft een coachkamertje ingericht in Amsterdam Zuid. Eventueel zijn sessies via een videocall ook mogelijk.

Waarom een coach?

Een goede dyslexie-training is heel belangrijk om van een kind de best mogelijke lezer en speller te maken. Maar er zijn meer vaardigheden nodig om later succesvol en gelukkig te kunnen worden. Tamara begeleidt je kind aan de hand van eigen bepaalde doelen. Thema’s die vaak voorkomen zijn:

  1. Zelfvertrouwen vergroten
    Zonder geloof in je eigen kunnen is leren vaak nóg lastiger voor je dyslectisch kind. Na veelvuldige faalervaringen is dat geloof bij hem/haar vaak weggezakt. Het ontdekken en inzetten van zijn/haar kwaliteiten en begrijpen hoe dat zit met de uitdagingen, is het begin van het accepteren dat hij/zij anders is en dat dat helemaal oké is. Het inzien dat hij/zij juist goed is in onderdelen waar anderen meer moeite mee hebben, geeft een zelfvertrouwen-boost.

  2. Zelfredzaamheid vergroten 
    Het is belangrijk dat je dyslectische kind voor zichzelf, op een positieve en gepaste manier, durft en kan opkomen. Je kind leert zelf aangeven wat hij/zij wel en niet wil of moeilijk vindt. Hoe hij/zij hulp van de omgeving kan vragen. En welke hulpmiddelen en leerstrategieën bij hem/haar passen en hoe hij/zij deze zelf kan inzetten. Zo is hij/zij niet meer afhankelijk van hulp van buitenaf maar kan zijn/haar volle potentie zelf bereiken!

  3. Motivatie en plezier in leren vergroten
    Wat zou het fijn zijn als je dyslectische kind gemotiveerd aan het werk gaat, in plaats van met veel weerstand en/of frustratie. Het verbeteren van de motivatie om te leren is lastig wanneer je als kind zo vaak je best hebt gedaan en je geen vooruitgang ziet. Het verhogen van de motivatie is gekoppeld aan het plezier dat je ervaart tijdens het leren. Leren kan leuk en nuttig zijn en in de basis wil ieder kind dit. Met deze inzichten gaat Tamara ook aan de slag.

Hoe gaat het in z’n werk?
Na het invullen van een (online) vragenlijst, die je toegestuurd krijgt nadat je contact hebt gehad met Tamara, volgt een intakegesprek met beide ouders. Dit kan via een videocall in de avond plaatsvinden. In dit gesprek krijgt Tamara meer informatie over de coachvraag en de doelen die jullie als ouders graag voor jullie kind en voor jullie zelf willen behalen. Vervolgens volgt er op locatie (of soms via een videocall) een kennismakingsgesprek met jullie kind. Dit noemt Tamara een 'sollicitatiegesprek'. Zij komt solliciteren, want jullie kind is de baas en mag zelf bepalen of hij/zij iets aan de sessie heeft gehad en door wil. Het gemiddelde aantal sessies is 6. Een intake, 4 sessies met je kind en dan, indien nodig, nog een afsluitende sessie met jullie. Dit is flexibel en kan worden aangepast naar de behoeften van het kind en van jullie als ouders.

Als je kind niet wil, dan is coaching voor ouders zeker ook een optie. Zo krijgen jullie als ouders handvatten om je kind op een positieve wijze te begeleiden. Wat ook aan bod kan komen is hoe je het gesprek op een constructieve wijze met school aan kan gaan. Tamara gaat regelmatig met ouders mee naar school om zo met elkaar een passend plan te ontwikkelen zodat je kind grip ervaart en met plezier gaat leren.

De kosten zijn € 65,- per uur incl btw.

Meer informatie?
Heb je vragen of wil je meer informatie, neem contact met Tamara op!
tamara@hoi-foundation.nl

“Ik snap beter wat ik juist goed kan en daardoor wordt alles wat makkelijker.”