Regelmatig krijgen wij de vraag of een voorleespen werkt voor dyslectici en welke dan te kiezen. Wij hebben deze drie pennen getest met een super team aan dyslectische kinderen die er een tijdje mee aan de slag zijn gegaan. Hierbij de bevindingen:
Algemeen
Een voorleespen heeft als voordeel dat het heel laagdrempelig in gebruik is. Een laptop moet worden opgestart, software moet zijn geinstaleerd, inloggen etc. Veel kinderen geven aan dat dit te veel tijd kost. Ze kunnen het dan sneller zelf lezen. Een voorleespen zet je aan en is direct te gebruiken. Alle drie de pennen zijn te gebruiken met oortjes en hoeven niet verbonden te zijn met WIFI. Een ander voordeel van de pennen is dat kinderen het ervaren als minder schaamtevol; “Het is best cool!”
Het is belangrijk om je kind bij de keuze te betrekken. Wij zagen dat als kinderen veel weerstand hebben om te lezen, “aaah neeee letters!”, ze de pennen die een foto maken het fijnste vonden. Ze ervaren minder weerstand. Kinderen die het fijn vinden om overzicht te kunnen houden, zowel met hun oren als met hun ogen willen lezen en goed de zin willen kunnen volgen met de pen, de scanpennen heel fijn vonden.
Alle kinderen waren enthousiast om de pennen uit te proberen. Wij zagen echt ontroerende momenten!
“Nu kan ik eindelijk zelf De Waanzinnige Boomhut lezen!”
De voorleespen vervangt het lezen met de ogen niet. Het is dus in onze visie niet slecht om de pen te laten gebruiken. Het lezen met de ogen gaat er niet op achteruit. Dit is belangrijk om te weten. Vaak brengt het juist meer plezier, minder weerstand en dus motivatie om te lezen, ook met de ogen!
C-Pen/Examreader
Eenvoudig in gebruik. Mooie compacte pen. Scant een woord of zin en leest het dan voor, heeft niet veel denktijd nodig. Verschillende stemmen en talen mogelijk. Snelheid is instelbaar. Je volgt de tekst met de pen zodat deze het kan scannen. Is je kind wat wiebelig en vind hij/zij het moeilijk om de zin soepel te volgen, dan is deze pen best lastig. Geeft veel overzicht doordat je de pen over de tekst beweegt die je voorgelezen wil krijgen. En je kan op de pen meelezen. Kan helaas nog niet alle bijzondere lettertypes lezen, zoals schrijfletters of sterk afwijkende letters.
Te verkrijgen bij: https://babbage.com/product/examreader/ en https://c-deviceshop.com/
Scanspraakpen
Is groter dan de C-Pen maar past nog wel in de hand. Is een pen met veel opties. Het kan zowel scannen als een foto maken van een tekstblok of pagina. Maar het is wat minder makkelijk in het gebruik vanwege de vele opties. Naast aanpassen van verschillende stemmen en snelheid kan deze pen ook vertalen! Het heeft net als de andere pennen moeite met bijzondere lettertypes. Het kan op WIFI maar hoeft niet.
Te verkrijgen bij: https://c-deviceshop.com/
Orcam Read
Deze fancy pen is vooral heel prijzig, maar ook heel makkelijk in gebruik en ziet er dus prachtig uit. Het maakt een foto van een stukje van de tekst of een hele bladzijde en zelfs dubbele pagina’s en heeft niet veel ‘denktijd’ nodig om het daarna voor te lezen. Het heeft ook verschillende stemmen en talen. Natuurlijk is de snelheid instelbaar. Het geeft je iets minder overzicht van waar je wat aan het lezen bent. En het kan de bijzondere lettertypes niet lezen. Deze pen kan als enige zowel van papier als van een scherm voorlezen.
Te verkrijgen bij: https://babbage.com/productoplossingen/dyslexie/
We vermelden de prijzen er niet bij omdat die wel eens worden aangepast of er zijn acties.
Verder willen we er ook op wijzen dat er gratis apps zijn zoals OfficeLens die ook foto’s kunnen maken van papier en kunnen voorlezen. Wel is het zo dat je daarvoor een telefoon nodig hebt en dat is in een klas vaak niet wenselijk, zeker niet tijdens toetsen.