DE KANSEN VAN DYSLEXIE

Toegankelijkheid en de Belastingdienst – voeg een visuele laag toe!

De dyslectische HKU studente Esther de Boer vroeg zich in haar afstudeerjaar af waarom de belastingdienst, die toegankelijk moet zijn voor iedereen, niet perse toegankelijk is voor dyslectici! Te veel letter, blokjes en onoverzichtelijk. Haar passie voor hoe we de maatschappij kunnen blijven verbeteren in eerlijkheid, toegankelijkheid en saamhorigheid ging aan op dit onderdeel. De HOI Foundation vind dit uiteraard ook heel belangrijk en ging met haar op onderzoek uit. Lees hieronder over haar reis en uiteraard haar eindproduct:

“Als Dyslect, ervaar ik zelf nog vaak dat de overheid, bedrijven of bepaalde organisaties. Vooral hun belangrijke informatie delen in de vorm van tekst. Waarin veel moeilijke woorden zijn verwerkt en lange lastige zinnen. Telkens als ik dan iets moest op zoeken voor mijn DUO, voor mijn zorgverzekering, of toen ik mijn rijbewijs wilde halen. Dan had ik eerst het probleem dat ik door de tekst heen moest spitten, zoeken naar wat ze precies bedoelde. En als ik dacht dat ik het antwoord had, dan zat ik in een soort informatie strijd. Omdat ik weer ergens anders iets anders las en daardoor anders begreep.

Door deze frustratie kwam ik op het idee, om iets te gaan doen met visuele beelden bij de tekst. Wat ik later visuele begeleiding ben gaan noemen.
Zo is het concept en toegankelijkheidspakket “Begrijpbaar Met Beeld” ontstaan. Met dit concept wordt je doormiddel van visuele beelden (video, iconen, infographics) begeleid bij de tekst. Door deze visuele uiting is er een soort voorbeeld bij de tekstuele informatie. Ook zijn er hulpmiddelen als het Dyslexielettertype die je kan gebruiken.

Voor het afstuderen, heb ik dit pakket uitgewerkt in een voorbeeld homepagina. De homepagina van de Belastingdienst, ik heb de ultieme homepagina voor hen ontworpen. Om zo een goed beeld te krijgen waarvoor je Begrijpbaar Met Beeld kan inzetten.”

Je kan hier de homepagina zelf op je computer uitproberen.
Wil je meer informatie over mijn project, neem ook kijkje op: https://www.estherdeboer.nl/hku-ad-digital-media-werk