DE KANSEN VAN DYSLEXIE

PraktijkWijs over het lesprogramma NoticeAbility

We zijn enorm trots dat vanaf 2019 PratijkWijs als eerste dyslexie behandelaar het lesprogramma NoticeAbility is gaan geven. Het is een groot succes. We vroegen Femke van PraktijkWijs (die o.a. het lesprogramma geeft) een aantal vragen:

vraag 1. Hoe vult NoticeAbility jullie behandeling aan?

Enorm! het heeft onze blik enorm verruimd en we hebben echt een andere zienswijze op dyslexie gekregen. We waren tot deze nieuwe kennis door de HOI Foundation tot ons kwam te weinig tot bijna niet bekend met de voordelen van het dyslectisch brein. Ook mede doordat (toevallig) niemand binnen ons team zelf dyslectisch is.

vraag 2. Hoe hebben jullie NoticeAbility geïntegreerd in jullie behandeling?

We willen nu onze psycho-educatie aan gaan vullen met de kennis uit het boek Dyslexie als Kans. Nu vertellen we er al over tijdens de behandeling en wijden er een stukje aan in het verslag na het dyslexieonderzoek. Daarnaast maken we kinderen uit groep 7/8 enthousiast om de NoticeAbility cursus te gaan volgen. Dat komt ook mooi uit, zij gaan wat sneller door de stof vaak en kunnen dan wel wat lessen uit de behandeling ‘missen’.

vraag 3. Zien jullie een verbetering in het zelfvertrouwen bij de dyslectische kinderen die NoticeAbility volgen?

Zeker! Als voorbeeld; er zit nu een meisje bij de groep die ik zelf heb gezien voor dyslexiebegeleiding. Zij is eerder gestopt ook vanwege volledig gedemotiveerd en slecht in haar vel. Tot mijn verbazing al was ze meteen zeer enthousiast en gaf moeder aan dat ze heel erg veel zin had om ermee te gaan beginnen. En ik zie echt een ander kind; vrolijk, extraverter, veel zelfverzekerder, sociaal in het contact, behulpzaam naar de andere kinderen toe. Letterlijk volledig ‘op haar plek’.

vraag 4. Hebben jullie als dyslexie-begeleiders, een ander beeld gekregen van dyslexie door het geven van NoticeAbility? Zo ja, wat heeft het je opgeleverd? Ben je je behandelingen anders gaan geven/zien?

Zeker, zie beetje ook antwoord 1, ons taalgebruik is ook veranderd, genuanceerder, positiever, meer vanuit de kansen het ook gaan bekijken en dat brengen we over op de ouders en kinderen. In de wachtkamers ligt het boek en ouders beginnen er vaak over.

vraag 5. Zouden jullie het andere dyslexie begeleiders NoticeAbility aanbevelen?

Zeker!! Een enorme toevoeging aan het traject. Ik merk dat de kinderen het ook zo fijn vinden bij elkaar te komen als dyslecten. Ze vinden herkenning en kunnen hun verhaal bij elkaar kwijt. Het is zo life changing voor hen te ervaren dat ze ook ‘beter in dingen zijn, het sterkt ze enorm. Alsof ze wekelijks samen komen met de andere ‘sterspelers’.