Pas als je doorvraagt kom je er achter dat er, in hun beleving, verschillende soorten lezen zijn. Voor dyslectische kinderen kost leren lezen extra veel moeite, tijd en energie. Ze blijven op school lang hangen in het technisch leren lezen (klanken en woorden flitsen, hakken en plakken en het ontcijferen van woorden). Dat ís ook stom vervelend en heel erg saai! Daar kunnen we allemaal wel inkomen. Wanneer we doorvragen horen wij vaak: “Maar gewoon, zelf een Duckje lezen, ja dat is wel oké. In bed, wanneer ik er zelf zin in heb.” Er zijn dus meerdere soorten lezen! De volgende tips van HOI geven je als ouders misschien wat houvast om je kind te motiveren om te lezen. Zelfs in de vakantie.
TIP 1:
Leg je kind uit dat als volwassenen het hebben over lezen, we verhalen en informatie lezen bedoelen. En niet letters flitsen of losse woordjes zo snel mogelijk voorlezen.
TIP 2:
Leg uit waarom leesmeter maken zo belangrijk is. Wij zeggen vaak dat iedere letter, ieder woord dat je leest bijdraagt aan je leesmeters. En dat je als dyslect extra training nodig hebt om beter te worden. Het is eigenlijk te vergelijken met je spierballen. Die moet je ook trainen om sterker te maken. De ene spier train je makkelijker dan de andere. Dat is voor iedereen anders. Als je stopt met trainen worden je spieren weer slapper. Lagere tijd stoppen met lezen zorgt ook voor slappere ‘lees-spieren’. En dat is zonde!
TIP 3:
Vraag je kind over welk soort lezen hij/zij het heeft. Zijn er ook onderdelen van het lezen die wel leuk zijn? En hoe hij/zij de ‘lees-spier’ wil blijven trainen?
TIP 4:
Ga op onderzoek uit wat je kind zelf interessant vindt om te lezen. Ga samen naar de bieb en laat je kind kiezen. Vraag aan de bieb medewerker om mee te helpen. En ga er vanuit dat je kind zelf kan bepalen of het te moeilijk voor hem/haar is. Vertrouw daarop. Laat AVI niveau’s los! Strips lezen is óók lezen.
TIP 5:
Lezen kan met je ogen maar ook met je oren! Voorlezen en luisterboeken zijn vormen van lezen met je oren. Dat is ook lezen. Daar kan dan bij gelezen worden met je ogen. Via de computer, of gewoon het papieren boek erbij. Er zijn dus verschillende opties. Ga ook dit bespreken met je kind. Wat vindt hij of zij fijn. Lezen met je oren en je ogen? Of juist niet? Onze ervaring is dat de kinderen dit prima weten van zichzelf.
TIP 6:
Als je wil dat je kind leest, kan je vragen of hij/zij het hardop wil voorlezen. Maar dat vinden veel dyslectische kinderen extra moeilijk en niet fijn. Je kan dan ook bedenken dat je je kind een bladzijde (of stukje) in het hoofd laat lezen en het er dan over vertelt. Zo merk je of hij/zij heeft gelezen en of hij/zij het ook goed heeft begrepen. Dit kan je extra leuk inpakken door er een quiz van te maken.
We hopen dat jullie wat hebben aan deze tips en laat weten als jullie zelf nog mooie aanvullingen hebben! Mail ze naar info@hoi-foundation.nl
Veel leesplezier!