De unieke Happy Dyslectisch CLUB brengt dyslectische leerlingen tussen de 7 en 12 jaar samen om te ontdekken waar ze juist goed in zijn. Zo bouwen ze aan een positief zelfbeeld en motivatie om te leren.
Nu lanceert HOI een train-de-trainerprogramma waardoor onderwijsprofessionals zelf de CLUB kunnen geven. Zo wordt op een gestructureerde wijze gewerkt aan het welbevinden van dyslectische leerlingen en aan begrip van de omgeving (zoals klasgenoten), en heeft de CLUB een blijvend effect op hun zelfvertrouwen en motivatie!
In ons talig schoolsysteem ervaren dyslectische leerlingen grote uitdagingen met leren lezen en schrijven. Dit kan leiden tot een laag zelfbeeld, faalangst, vluchtgedrag, negatief gedrag, fysieke klachten, somberheid etc.
De afgelopen 25 jaar blijkt uit steeds meer (neuro)wetenschappelijk onderzoek dat het dyslectische brein anders bedraad is waardoor o.a. leren lezen lastig is maar waardoor andere vaardigheden zoals out-of-the-box denken juist sterker ontwikkeld zijn. Als we aandacht geven aan die kwaliteiten, ze leren inzetten voor de uitdagingen, ontstaat een positief zelfbeeld, meer plezier in leren. Deze benadering past perfect in de inclusieve samenleving!
In de pilotfase namen in totaal 63 kinderen deel aan een Happy Dyslectisch CLUB. Uit evaluatie bleek dat 86% van de deelnemers na het volgen van de drie CLUB sessies een positiever beeld had van zijn/haar dyslexie! Dit heeft HOI gemotiveerd om de CLUB breder te introduceren in het primair onderwijs. Het initiatief vond weerklank bij grote landelijke fondsen zoals het VSB Fonds, die het train-de-trainerprogramma financieel ondersteunen.
Het streven is om dit schooljaar 2022/2023 minimaal 70 onderwijsprofessionals door het hele land op te leiden tot HOI trainer. Hierdoor zullen in deze periode circa 700 leerlingen de CLUB gaan volgen.
HOI biedt doorlopend nieuwe trainingsdata en locaties aan voor het train-de trainerprogramma. Het compacte en praktische programma is voor alle onderwijsprofessionals die geïnteresseerd zijn dyslectische leerlingen op het gebied van welbevinden te ondersteunen. Het bestaat uit twee online sessies en een training op locatie (1 dagdeel), met een totale studiebelasting van +/_ 12 uur.
HOI is een ANBI-stichting met als missie: het beeld van dyslexie veranderen van stoornis naar een brein dat anders werkt en eigen voor- en nadelen heeft. Het is tijd dat dyslectici vol zelfvertrouwen hun talenten kunnen ontdekken en benutten, zonder schaamte of angst.
Enthousiast geworden en wil je meer informatie? Neem contact met ons op of word ook trainer.