DE KANSEN VAN DYSLEXIE

HOI KIDS COACHING

Dyslexie is vaak een grote uitdaging voor kinderen. Naast moeite hebben met leren lezen, schrijven en rekenen is continue falen en onbegrepen voelen zwaar en frustrerend. Het zelfvertrouwen kan dalen tot onder het nulpunt, waardoor ze helemaal ‘uitstaan’, zich afzetten tegen leren en alles wat nieuw is (faalangst, boos, verdrietig, somber, gefrustreerd). Of ze gaan juist heel hard aan de slag om te bewijzen dat ze het wél kunnen en worden daar zó moe van dat ze nauwelijks meer kunnen functioneren. Helaas komen deze en nog veel meer scenario’s vaak voor.

De ervaren gecertificeerde integratieve kindercoach Tamara Vreeken is zelf dyslectisch, heeft drie dyslectische kinderen en heeft daarnaast veel wetenschappelijke kennis over dyslexie. Het kunnen putten uit eigen ervaringen is enorm waardevol. En hierdoor voelt je kind zich gehoord en begrepen. De sessies zijn leuk, energiek en creatief. Je kind mag zijn wie hij of zij is. Niets moet (want ze vinden vaak dat ze al zo veel moeten)! Tamara gaat uit van de kwaliteiten van je kind en kijkt zo samen met hem of haar naar de mogelijkheden en hoe je deze kan inzetten voor de dingen die moeilijk zijn. Je kind krijgt nieuwe, positieve inzichten die hem of haar verder helpen. Samen wordt op onderzoek uitgegaan naar waar de grootste obstakels zitten om (met plezier) te kunnen leren.

Het doel is dat je zoon of dochter het oké vindt dat hij/zij dyslectisch is, weet waar hij/zij ook goed in is en dit kan inzetten voor de onderdelen waar het moeite mee heeft, zodat hij/zij weer met plezier en durf kan leren. Inzichten die je hele leven nuttig blijven.

Tamara heeft een coachkamertje ingericht in Amsterdam Zuid vlakbij het Hilton Hotel. Het laatste jaar heeft ze ervaren dat kinderen het eigenlijk ook wel prima vinden om de sessies via Zoom te doen. Dus woon je te ver weg, dan is dat ook zeker een optie. Bespreek het gerust.

Wat doet de HOI KIDS coach?

Een goede dyslexiebehandeling is heel belangrijk om van een kind de best mogelijke lezer en speller te maken. Maar er zijn meer vaardigheden nodig om later succesvol en gelukkig te kunnen worden. De HOI coach begeleidt je kind aan de hand van eigen bepaalde doelen. Thema’s die vaak voorkomen zijn:

  1. Zelfvertrouwen vergroten
    Zonder geloof in je eigen kunnen is leren vaak nóg lastiger voor je dyslectisch kind. Na veelvuldige faalervaringen is dat geloof bij hem/haar vaak weggezakt. Het ontdekken en inzetten van zijn/haar kwaliteiten en begrijpen hoe dat zit met de uitdagingen, is het begin van het accepteren dat hij/zij anders is en dat dat helemaal oké is. Het inzien dat hij/zij juist goed is in onderdelen waar anderen meer moeite mee hebben, geeft een zelfvertrouwen-boost.

  2. Zelfredzaamheid vergroten 
    Het is belangrijk dat je dyslectische kind voor zichzelf, op een positieve en gepaste manier, durft en kan opkomen. Je kind leert zelf aangeven wat hij/zij wel en niet wil of moeilijk vindt. Hoe hij/zij hulp van de omgeving kan vragen. En welke hulpmiddelen en leerstrategieën bij hem/haar passen en hoe hij/zij deze zelf kan inzetten. Zo is hij/zij niet meer afhankelijk van hulp van buitenaf maar kan zijn/haar volle potentie zelf bereiken!
  3. Motivatie en plezier in leren vergroten
    Wat zou het fijn zijn als je dyslectische kind gemotiveerd aan het werk gaat, in plaats van met veel weerstand en/of frustratie. Het verbeteren van de motivatie om te leren is lastig wanneer je als kind zo vaak je best hebt gedaan en je geen vooruitgang ziet. Het verhogen van de motivatie is gekoppeld aan het plezier dat je ervaart tijdens het leren. Leren kan leuk en nuttig zijn en in de basis wil ieder kind dit. Met deze inzichten gaat Tamara ook aan de slag.

Meer informatie?

Heb je vragen of wil je meer informatie, neem contact met ons op!