DE KANSEN VAN DYSLEXIE

HOI KIDS COACHING

Dyslexie is vaak een grote uitdaging voor kinderen. Continue falen en je anders voelen dan de andere kinderen is zwaar en frustrerend. Het zelfvertrouwen kan dalen tot onder het nulpunt, waardoor ze helemaal ‘uitstaan’ en zich afzetten tegen leren en alles wat nieuw is (faalangst, boos, verdrietig, gefrustreerd). Of ze gaan heel hard aan de slag en worden daar zó moe van dat ze niet meer kunnen functioneren. Helaas komen beide scenario’s veel voor.

De HOI coach Tamara Vreeken is zelf dyslectisch en heeft daarnaast veel wetenschappelijke kennis. Het kunnen putten uit eigen ervaringen is enorm waardevol. Hierdoor voelen de kinderen zich gehoord en begrepen. Samen wordt op onderzoek uitgegaan naar waar de grootste obstakels zitten om (met plezier) te kunnen leren. Er wordt ook veel aandacht besteed aan het ontdekken van de onderdelen waar hij of zij juist heel goed in is! Met uiteindelijk als doel dat het kind het oké vindt dat het dyslectisch is. Weet waar het ook goed in is en dit kan inzetten voor de onderdelen waar het moeite mee heeft, zodat het weer met plezier en durf kan leren. En zo met zelfvertrouwen, zelfredzaamheid en plezier de toekomst tegemoet ziet.

Wat doet de HOI coach?

Een goede dyslexiebehandeling is heel belangrijk om van een kind de best mogelijke lezer en speller te maken. Maar er zijn meer vaardigheden nodig om later succesvol en gelukkig te kunnen worden. De HOI coach werkt met je kind aan de volgende punten:

 1. Zelfvertrouwen vergroten
  Zonder geloof in je eigen kunnen is leren vaak nóg lastiger voor je dyslectisch kind. Na veelvuldige faalervaringen is dat geloof bij hem/haar vaak weggezakt. Het ontdekken en inzetten van zijn/haar kwaliteiten en begrijpen hoe dat zit met de uitdagingen is het begin van het accepteren dat hij/zij anders is en dat dat helemaal oké is. Het inzien dat hij/zij juist goed is in onderdelen waar anderen meer moeite mee hebben geeft een zelfvertrouwen-boost.

 2. Zelfredzaamheid vergroten 
  Het is belangrijk dat je dyslectische kind voor zichzelf, op een positieve en gepaste manier, durft en kan opkomen. Je kind leert zelf aangeven wat hij/zij wel en niet wil of moeilijk vindt. Hoe hij/zij  hulp van de omgeving kan vragen. En welke hulpmiddelen en leerstrategieën bij hem/haar passen en hoe hij/zij deze zelf kan inzetten. 

 3. Motivatie en plezier in leren vergroten
  Wat zou het fijn zijn als je dyslectische kind gemotiveerd aan het werk gaat, in plaats van met veel weerstand en/of frustratie. Het verbeteren van de motivatie om te leren is lastig wanneer je als kind zo vaak je best hebt gedaan en je geen vooruitgang ziet. Het verhogen van de motivatie is gekoppeld aan het plezier dat je ervaart tijdens het leren. Leren kan leuk en nuttig zijn. Met deze inzichten gaat de HOI coach aan de slag.

  Meer informatie?

Fijn om eerst even te bellen en te kijken hoe Tamara jullie kan helpen.  Neem contact op met Tamara: +31 6 16 36 21 46 of tamara@hoi-foundation.nl