Het is ons advies om al snel aan de slag te gaan met technologie zoals voorleessoftware. Hou er rekening mee dat kinderen in eerste instantie weerstand kunnen hebben tegen het gebruik van technologie.
Onderschat de schaamte van het ‘anders zijn’ niet. Dit horen wij vaak. Bang om gek gevonden te worden, nare vragen en zelfs uitlachen. Ga in gesprek met je kind en probeer samen eens een aantal oplossingen te bedenken. Zoals een spreekbeurt, leerkracht die uitlegt dat het voor je kind zo werkt als een bril. Het is een hulpmiddel die ervoor zorgt dat je kan laten zien wat er in je zit.
Voorleessoftware heeft ook wel wat uitdagingen. Het kost tijd om te installeren, op te starten en je weg erin te vinden. Zoek samen uit hoe deze drempels te verlagen. Thuis oefenen met de software helpt. Zet de laptop in de klas gelijk in de ochtend aan.
Ook de computer-stem is soms wennen. Weet dat dit echt over gaat zodra je kind er handig in wordt. De stem is dan niet meer iets wat je bewust hoort. Het zorgt voor een soort vertaalslag in je kinds hoofd. Zoek een stem uit die je kind het fijnst vindt. En laat zien dat je de snelheid kan aanpassen. Dit is echt een belangrijk onderdeel van je onderzoek met je kind om ervoor te zorgen dat het gaat werken.
Kijk hier voor meer informatie over de gratis toepassingen van Microsoft educatie en het gebruik van de insluitende lezer in teams.
Ook Claroread biedt in deze tijd veel van hun programma’s gratis aan! Kijk hier voor meer informatie.
Sprintplus van Brightskills is een uitgebreid softwarepakket met voorleessoftware, tekstverwerkingsprogramma etc. En wat wij cool vinden is dat het ook fonetisch geschreven woorden kan herkennen. Best handig voor dyslectici die vaak spellen hoe het klinkt.
Lexima heeft voor al hun producten een korte instructie opgesteld waarmee ouders en leerlingen goed aan de slag kunnen.
Helaas alleen voor iOS, maar de Imindmap app is een hele leuke manier om te beginnen met Mindmappen. Voor vele kinderen is Mindmappen een goede tool om meer overzicht te krijgen en de creativiteit nog meer te stimuleren.
Dedicon is een geweldig instituut dat zo goed als alle lesboeken beschikbaar heeft als voorgelezen boek. Voor PO als VO. Met een echte stem. Met een dyslexieverklaring betaal je alleen wat administratiekosten per boek, niet meer dan €5,-. De overheid subsidieert het produceren van de schoolboeken. Wanneer je kind op het speciaal onderwijs zit kan je de kosten bij de school verhalen.
Lezen met audioboeken is geen valsspelen!! Het voornaamste doel van lezen is het verwerken van informatie. Het maakt de hersenen niet uit hoe die daar terechtkomt. Het is zelfs goed voor een kind om met zijn/haar ogen én oren te lezen. Door meerdere zintuigen te gebruiken kan dat het decoderen en het begrip versterken. Storytel en Yoleo zijn leuke apps of kijk hier voor meer tips.
Op deze pagina staan ze bijna allemaal! Kan best handig zijn, toch!
http://www.dyslexiehulpmiddelen.com/hulpmiddelen
Er is heel veel beschikbaar op educatie gebied! Hier een paar van onze tips om het leren leuker en makkelijker te maken.
Leerdoelenvideos.nl is het ‘Google’ voor thuisonderwijs van basisschoolleerlingen. Een gratis platform vol met links naar passende instructievideo’s, afgestemd op jaargroep en geordend per leerdoel.
De laagdrempelige vaak goed betaalbare hulpmiddelen op de site van Leerhulpmiddelen komen in vele vormen. Zeker de moeite waard om eens een kijkje te nemen en te ontdekken wat goed bij je kind past!
Op de website van Hello Star! vind je veel leuke tips voor ouders van kinderen die moeite hebben met lezen. Ook een aanrader: de online training ‘Meer leesplezier voor je kind’, om thuis het leesplezier te vergroten!
Op de site van Het ABC vonden we hele leuke en bruikbare tips voor de ouders en de kinderen om aan de slag te blijven met taal. Zo belangrijk om te leren met plezier!
Hier vind je alle tips.
Taal extra is een unieke samenwerking van Squla en dyslexiebehandelaren ZIEN in de Klas, Marant en RID. Aan de hand van spellen en quizzen kan je kind oefenen met spellen. Kijk op de website van Squla voor meer info.
Check gelijk even de LEESBINGO van Squla! Erg leuke leesopdrachten staan daar in én je kan ze ook zelf verzinnen. Typisch iets voor onze dyslectische kids dus!
Yoleo motiveert kinderen om wel te lezen! Hoe krijg je kinderen die niet van lezen houden met hun neus in de boeken? Door lezen leuk te maken! Met Yoleo verdien je leespunten die je kunt gebruiken om je virtuele kamer in te richten. Lezen met Yoleo is ook makkelijk. Doordat de tekst wordt getoond en voorgelezen. Een soort karaoke dus. Duizenden kinderen maken al met veel plezier gebruik van Yoleo.
Taalblobs is een adaptief oefenprogramma voor de Nederlandse spelling. In het programma zijn woorden opgenomen die overeenkomen met de leerstof van begin groep 3 tot eind groep 8 van het basisonderwijs.
Kobi maakt het mogelijk om elke tekst af te stemmen op de persoonlijke behoeften van het kind. Het resultaat is een optimale leesvorm gecombineerd met een reeks effectieve hulpmiddelen die kinderen helpt bij het decoderen en omkeringen. Probeer de KOBI app en kijk hoe het voor jouw kind werkt.
Deze spellen spelen precies in op de onderdelen waar veel dyslectische kinderen JUIST goed in zijn, zoals ruimtelijke inzicht en zien van verrassende oplossingen.Je kunt nu 18 online spellen gratis spelen. Kijk op de website van Smartgames voor mee info.
Een té gekke manier om te leren programmeren en creatief met technologie en robotica bezig te zijn. Het leuke aan deze Challenge is dat je gewoon vanuit huis mee kan doen, meestal alleen een laptop, pc of tablet nodig hebt én je iedere week kans maakt op een super coole prijs. Klik hier voor mee info.
Al onze creativiteit goed inzetten? Ga dan aan de slag met de Dopper changemaker challenge. Als je met je hele klas mee wilt doen, kan jouw leraar jullie aanmelden. Maar je kunt je ook zelf opgeven (8-12 jaar). Tijdens deze challenge bedenken en schetsen jullie oplossingen die zorgen dat mensen anders omgaan met wegwerp-plastic. En dan bedenk je zo hoe je onze wereld kan redden!
thuisinderuimte.nl, een website boordevol lessen, activiteiten en inspirerende informatie over de ruimte en de ruimtevaart.
Om de dagen thuis ietsje leuker te maken, heeft Bol.com allerlei coole digitale lees- en luisterboeken voor kinderen gezocht. Ook vind je hier elke dag nieuwe video’s waarin een verhaal wordt voorgelezen door de állerleukste voorlezers.
Freek is voor nu even meester en vertelt regelmatig iets over zijn favoriete dieren. Check FreekTV voor de lessen.
Het leukste aan NEMO zijn alle proefjes die je in het museum zelf kan doen. Op de website van NEMO kun je jezelf testen, informatie vergaren of zelf proefjes doen. Niet alleen leuk voor kinderen, maar ook voor volwassenen!
Vele dyslectische kinderen zijn heel geïnteresseerd in geschiedenis en kunst. Ondanks dat alle musea in Nederland hun deuren sluiten en we niet op reis kunnen kan je nog wel hele leuke dingen bekijken. Bezoek het Anne Frank huis, het Witte Huis of de Eiffel toren. Kijk op de website van je favoriete museum of op Google arts & culture en/of MUSEUMKIDS
We leren onze kinderen zo ongeveer alles. Behalve de gebruiksaanwijzing van hun eigen hoofd. Hoog tijd dus om ook onze kinderen te leren hoe ze baas kunnen worden in hun hoofd. Daarom heeft Wouter de Jong nu Superkrachten voor je hoofd geschreven. Het is een echt doeboek voor kinderen om (samen met hun ouders of alleen) te ontdekken hoe je koning in je kop wordt. Je leert hoe je beter om kunt gaan met onaangename ervaringen, hoe je je sociale skills (in plaats van sociale media) kunt verbeteren en meer zelfvertrouwen krijgt. Het boek staat vol leuke oefeningen met toegankelijke uitleg, challenges die je met je ouders kunt doen
Lekker lezen met je ogen kan ook echt. Het hoeft namelijk niet snel. We verzamelen hier wat tips en tools die je kan inzetten om te ontdekken of het fijn werkt.
Voor privé gebruik gratis te downloaden op dyslexiefont.nl! Het font is zo ontworpen dat de letters ‘verzwaard’ zijn en dus niet meer zo makkelijk kunnen rond springen. Ook de spatiering tussen de letters en de woorden is aangepast. Het kan het plezier in lezen met je ogen enorm verhogen omdat het gewoonweg zorgt voor minder energiegebruik. Probeer het gewoon. Pas dan weet je of het voor je werkt. -> TROUWENS op onze site is ie al uit te proberen! Druk op de D rechts boven in de menubalk.
Ook Bionic Reading kan een uitkomst zijn voor sommige dyslectici. Het is een nieuwe methode die het leesproces vergemakkelijkt door de ogen door tekst te leiden met kunstmatige fixatie-punten. Als gevolg hiervan concentreert de lezer zich alleen op de gemarkeerde beginletters en laat het hersencentrum het woord voltooien. Meer info: bionic-reading.com