DE KANSEN VAN DYSLEXIE

HOI THUISONDERWIJS TIPS

Technologie

Het is ons advies om juist nu aan de slag te gaan met technologie! Geen schaamte tegenover klasgenoten en het geeft heel veel onafhankelijkheid. Werken met technologie en een computer stem is wel even wennen, maar iedere dyslect (jong én oud) kan er heel veel profijt van hebben.

Microsoft 

Kijk hier voor meer informatie over de gratis toepassingen van Microsoft educatie en het gebruik van de insluitende lezer in teams. 

Claroread 

Ook Claroread biedt in deze tijd veel van hun programma’s gratis aan! Kijk hier voor meer informatie.

Lexima 

Lexima heeft voor al hun producten een korte instructie opgesteld waarmee ouders en leerlingen goed aan de slag kunnen.

IMindMap Kids

Helaas alleen voor iOS, maar de Imindmap app is een hele leuke manier om te beginnen met Mindmappen. Voor vele kinderen is Mindmappen een goede tool om meer overzicht te krijgen en de creativiteit nog meer te stimuleren. 

Audioboeken 

Lezen met audioboeken is geen valsspelen!! Het voornaamste doel van lezen is het verwerken van informatie. Het maakt de hersenen niet uit hoe die daar terechtkomt. Het is zelfs goed voor een kind om met zijn/haar ogen én oren te lezen. Door meerdere zintuigen te gebruiken kan dat het decoderen en het begrip versterken. Storytel en Yoleo zijn leuke apps of kijk hier voor meer tips.

Heb je behoefde aan een overzicht met tools?

Op deze pagina staan ze bijna allemaal! Kan best handig zijn, toch!
http://www.dyslexiehulpmiddelen.com/hulpmiddelen

 

Educatie

Er is heel veel beschikbaar op educatie gebied! Hier een paar van onze tips om het thuisleren leuker en makkelijker te maken.

Leerdoelenvideos.nl

Leerdoelenvideos.nl is het ‘Google’ voor thuisonderwijs van basisschoolleerlingen. Een gratis platform vol met links naar passende instructievideo’s, afgestemd op jaargroep en geordend per leerdoel.

Beeldenderwijs 

De tafels leren lukt wél met de hulpmiddelen van Beeldenderwijs! In deze webshop zijn betaalbare en zeer goede hulpmiddelen voor beelddenkende en dyslectische basisschoolleerlingen te krijgen. Ze zijn ontwikkeld door onderwijsexpert Milenka Brouwer en ervaringsdeskundige Jolanda Nieveld en sluiten perfect aan bij het visuele dyslectische brein. Dus bezoek de site en probeer de middelen.

Super fijne tips van Het ABC!

Op de site van Het ABC vonden we hele leuke en bruikbare tips voor de ouders en de kinderen om aan de slag te blijven met taal. Zo belangrijk om te leren met plezier!
Hier vind je alle tips.

Squla – Taal extra 

Taal extra is een unieke samenwerking van Squla en dyslexiebehandelaren ZIEN in de Klas, Marant en RID. Aan de hand van spellen en quizzen kan je kind oefenen met spellen. Kijk op de website van Squla voor meer info. 
Check gelijk even de LEESBINGO van Squla! Erg leuke leesopdrachten staan daar in én je kan ze ook zelf verzinnen. Typisch iets voor onze dyslectische kids dus!

Yoleo 

Yoleo motiveert kinderen om wel te lezen! Hoe krijg je kinderen die niet van lezen houden met hun neus in de boeken? Door lezen leuk te maken! Met Yoleo verdien je leespunten die je kunt gebruiken om je virtuele kamer in te richten. Lezen met Yoleo is ook makkelijk. Doordat de tekst wordt getoond en voorgelezen. Een soort karaoke dus. Duizenden kinderen maken al met veel plezier gebruik van Yoleo.

Taalblobs 

Taalblobs is een adaptief oefenprogramma voor de Nederlandse spelling. In het programma zijn woorden opgenomen die overeenkomen met de leerstof van begin groep 3 tot eind groep 8 van het basisonderwijs. 

Leren via VR experience met de KOPI app

Kobi maakt het mogelijk om elke tekst af te stemmen op de persoonlijke behoeften van het kind. Het resultaat is een optimale leesvorm gecombineerd met een reeks effectieve hulpmiddelen die kinderen helpt bij het decoderen en omkeringen. Probeer de  KOBI app en kijk hoe het voor jouw kind werkt.

 

Leuk om te doen

Smart games 

Deze spellen spelen precies in op de onderdelen waar veel dyslectische kinderen JUIST goed in zijn, zoals ruimtelijke inzicht en zien van verrassende oplossingen.Je kunt nu 18 online spellen gratis spelen. Kijk op de website van Smartgames voor mee info.

RobotWise Challenge 

Een té gekke manier om te leren programmeren en creatief met technologie en robotica bezig te zijn. Het leuke aan deze Challenge is dat je gewoon vanuit huis mee kan doen, meestal alleen een laptop, pc of tablet nodig hebt én je iedere week kans maakt op een super coole prijs. Klik hier voor mee info.

Dopper Changemaker Challenge Junior

Al onze creativiteit goed inzetten? Ga dan aan de slag met de Dopper changemaker challenge. Als je met je hele klas mee wilt doen, kan jouw leraar jullie aanmelden. Maar je kunt je ook zelf opgeven (8-12 jaar). Tijdens deze challenge bedenken en schetsen jullie oplossingen die zorgen dat mensen anders omgaan met wegwerp-plastic. En dan bedenk je zo hoe je onze wereld kan redden!

Thuis in de Ruimte 

thuisinderuimte.nl, een website boordevol lessen, activiteiten en inspirerende informatie over de ruimte en de ruimtevaart.

Bol.com: Thuisblijvertjes 

Om de dagen thuis ietsje leuker te maken, heeft Bol.com allerlei coole digitale lees- en luisterboeken voor kinderen gezocht. Ook vind je hier elke dag nieuwe video’s waarin een verhaal wordt voorgelezen door de állerleukste voorlezers. 

Meester Freek

Freek is voor nu even meester en vertelt regelmatig iets over zijn favoriete dieren. Check FreekTV voor de lessen.

NEMO 

Het leukste aan NEMO zijn alle proefjes die je in het museum zelf kan doen. Op de website van NEMO kun je jezelf testen, informatie vergaren of zelf proefjes doen. Niet alleen leuk voor kinderen, maar ook voor volwassenen!

Bezoek online een museum of stad

Vele dyslectische kinderen zijn heel geïnteresseerd in geschiedenis en kunst. Ondanks dat  alle musea in Nederland hun deuren sluiten en we niet op reis kunnen kan je nog wel hele leuke dingen bekijken. Bezoek het Anne Frank huis, het Witte Huis of de Eiffel toren. Kijk op de website van je favoriete museum of op Google arts & culture en/of MUSEUMKIDS

 

Sociaal Emotioneel

Superkrachten voor je hoofd

We leren onze kinderen zo ongeveer alles. Behalve de gebruiksaanwijzing van hun eigen hoofd. Hoog tijd dus om ook onze kinderen te leren hoe ze baas kunnen worden in hun hoofd. Daarom heeft Wouter de Jong nu Superkrachten voor je hoofd geschreven. Het is een echt doeboek voor kinderen om (samen met hun ouders of alleen) te ontdekken hoe je koning in je kop wordt. Je leert hoe je beter om kunt gaan met onaangename ervaringen, hoe je je sociale skills (in plaats van sociale media) kunt verbeteren en meer zelfvertrouwen krijgt. Het boek staat vol leuke oefeningen met toegankelijke uitleg, challenges die je met je ouders kunt doen